Bekende muziek met een andere tekst. Een multidisciplinaire productie. Afwijkende regels voor de disciplines theater, dans en muziek. Samenwerken met externe partijen. Hoe zorg je ervoor dat je de rechten op de juiste manier regelt? Bij wie moet je zijn, waar heb je toestemming voor nodig, waar moet je voor betalen? Dat is op zich al ingewikkeld genoeg, maar wat nu als je ook nog kiest voor digitaal hergebruik? Wat komt daar allemaal bij kijken en hoe regel je dat?
Bij digitaal hergebruik leg je een optreden vast door beeld- en/of geluidopnames te maken. Daarbij krijg je te maken met het zogeheten filmauteursrecht. In dat filmauteursrecht gelden iets andere regels dan de regels die van toepassing zijn op de rechten ‘in de zaal’.
Als je het materiaal wilt hergebruiken voor publiciteitsdoeleinden, dan is dit in contracten met makers en uitvoerenden meestal al geregeld. Maar wil je een hele voorstelling streamen of opnemen, dan moet je daar aparte afspraken over maken.
Bij digitaal hergebruik van een audiovisuele registratie verandert je rol juridisch gezien twee keer. Eerst van podiumkunstinstelling naar filmproducent en vervolgens van ‘presentator’ in de zaal naar een online distributeur van het filmwerk (of alleen van een geluidsopname als je slechts de muziek opneemt).